Rusija ne želi obnoviti sporazum o izvozu žita

Rusija ne vidi osnovu za obnovu sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora, objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova, manje od dva tjedna prije isteka sporazuma koji je omogućio Ukrajini da izvozi žito iz svojih luka na Crnom moru unatoč ratu.

Ministarstvo je priopćilo da Rusija čini sve kako bi brodovi obuhvaćeni sporazumom mogli isplovljavati iz Crnog mora prije njegova isteka 17. srpnja.

Rusija već dugo prijeti da će se povući iz sporazuma jer nisu ispunjena obećanja da će moći izvoziti vlastito žito i gnojivo.

Sredinom svibnja pristala je da se sporazum produlji na dva mjeseca i od tada poručuje da ne vidi osnovu za njegovo produljenje ovaj mjesec.

Ministarstvo u priopćenju tvrdi da je inicijativa omogućila isporuku ukrajinskog žita “dobro ishranjenim” zemljama, ali ne i pomoć onima koja ona najviše treba u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Pet najsiromašnijih zemalja dobilo samo 2,6 posto izveznog žita
Pet najsiromašnijih zemalja – Etiopija, Jemen, Afganistan, Sudan i Somalija – dobili su samo 2,6 posto izvezenog žita, ističe rusko ministarstvo, dodajući da se u isto vrijeme pogoršava situacija kad je riječ o ruskom žitu i gnojivu.

“Pod tim uvjetima, očito je da nema osnove za daljnji nastavak ‘Crnomorske inicijative’ koja istječe 17. srpnja”, navodi ministarstvo.

Rusija ističe da ne vidi nikakav napredak u vezi niza svojih zahtjeva, uključujući ponovno spajanje njezine državne poljoprivredne banke na međunarodni sustav plaćanja SWIFT.

Glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova rekla je da “neizvediv” prijedlog EU-a da se osnuje posebnu podružnicu banke koja bi mogla koristiti SWIFT.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *