Njemačke i američke firme i dalje zarađuju milijarde dolara u Rusiji

U Rusiji je još aktivno preko 260 njemačkih firmi koje ostvaruju promet od preko 23 milijardi dolara, objavio je njemački javni servis ARD.

„Njemačke kompanije su 2022. ruskoj državi platile poreze u visini od 402 miliona dolara“, javlja ARD pozivajući se na podatke Škole ekonomije iz Kijeva.

Kako proizlazi iz istih podataka, u Rusiji su trenutno aktivna 262 preduzeća koja su u 2022. ostvarila promet u visini od 23,2 milijarde dolara.

Posle napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine i uvođenja sankcija Rusiji, velik broj nemačkih firmi je napustio tu zemlju, ali ih je mnogo veći broj, oko dve trećine, ostao aktivan.

Najveći promet prošle godine, s 3,4 milijardi dolara, u Rusiji je ostvario njemački trgovinski koncern Metro.

Predstavnici ove kompanije su dnevniku Frankfurter algemajne cajtung naveli da svojim poslovanjem u Rusiji ne krše sankcije koje je Evropska unija uvela ovoj zemlji.

„Naše poslovanje u punoj mjeri odgovara zahtevima koje nalažu EU sankcije“, rekli su predstavnici Metroa koji su najavili da će i dalje ostati prisutni u Rusiji.

Druga po redu po prometu njemačka kompanija u Rusiji, energetska firma Uniper, najavila je svoj skorašnji odlazak iz ove zemlje.

Prema pisanju ARD-a i ostala njemačka preduzeća aktivna u Rusiji ne krše sankcije EU.

Od njemačkih su u Rusiji aktivnije firme iz SADF, koje su u 2022. godini ostvarile promet od 40 milijardi dolara, a u rusku državnu blagajnu uplatile 712 miliona dolara poreza.

Od stranih kompanija aktivnih u Rusiji najveći broj njih prihode ostvaruje preko prodaje duvana i alkohola, pri čemu prednjače japanski „Japan Internešnl tobako“ i američki „Filip Moris“. Među zapadne kompanije s najvećim prihodima se ubraja i švajcarski Nestle

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *